info@adds.ro
str. Crișan nr. 34, Slatina 230126, jud. Olt
Codix - ID POCU/860/3/12/142636, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Chat GPT
Home » Formarea profesională continuă a adulților  »  Chat GPT
Chat GPT
Să folosim Chat GPT sau nu?

Să folosim Chat GPT sau nu?

 

Un pic de istorie:

ChatGPT descătușează puterea inteligenței artificiale (AI) încă din toamna lui 2022, datorită proiectului inițiat de OpenAI. Nici măcar TikTok nu a crescut atât de repede, într-o lună: 100 milioane de utilizatori. De atunci nu doar că toată lumea vorbește despre boții AI, dar companii precum Meta, Twitter, Google, Amazon, Microsoft au demarat dezvoltarea unor proiecte de același fel.

”Generative AI” este un domeniu contestat de toată lumea, pentru diferite riscuri potențiale, dar - fiind prea târziu, cumva - nu mai are cum să se oprească din dezvoltare acum. Pentru că un nou mod de lucru este acum nu doar în vogă, dar și apreciat ca productiv în ceea ce privește căutarea de informații și editarea de documente la locul de muncă. Cu siguranță că ChatGPT sau alte forme de chatboți AI nu vor înlocui cu totul diferite categorii de lucrători, cum ar fi programatorii sau doctorii, dar cu siguranță a pornit revoluția industrială 5.0. Mulți vor spune că MidJourney, cu imaginile extraordinare create de AI sunt defapt inițiatorii revoluției. Atunci am înțeles cu toții cât de ușor economisim timp și bani, dar mai ales cât de ușor inovăm și devenim creativi în domenii în care nu eram poate inspirați. Iar asta nu este doar ceva pozitiv, ci și ceva care ar trebui să ne facă să înțelegem că nu mai este atât de ușor să te protejezi împotriva conținutul fals de pe Internet, sau chiar împotriva celor care îți vor folosi conținutul creat de tine. 


La ce folosește lume acum ChatGPT și alți boți?

Mai mult, Generative AI va schimba jocul din piața influencer-ilor (”creators economy”). Conținutul multimedia va fi generat, deci nu unul real. MidJourney și PhotoAI sunt exemple de platforme unde poți face asta chiar tu, cu niște simple click-uri. Textul din articolele Social Media este acum ușor de creat cu chat-boții AI. Poți edita și re-edita / repara materiale video. Nu mai trebuie să muncești pentru imagini sau materiale video de background. Acum nu mai trebuie decât să introduci niște informații, câteva poze și gata: AI te ajută cu restul. OpenAI's GPT-4 & DALL-E, Microsoft Azure AI, Stable Diffusion, Google Vertex AI, Typeface. Sunt doar câteva exemple de ajutoare ”de nădejde”.

Expresii precum: ”creating deep fakes”, ”face permission”, ”copyright issues with generative AI” sunt acum la modă în toate discursurile marilor etici. Și, probabil acesștia au dreptate: fețele noastre vor ajunge în imagini și videoclipuri utilizate de către persoane pe care nu le cunoaștem și care nu ne-au cerut acordul, materialele multimedia create de noi vor ajunge parte a documentelor și materialelor altora, materiale pentru care unii vor percepe tarife clienților lor, fără a le împărți cu noi.

În realitate observăm deja că marile firme se feresc de AI ca sursă sau generator pentru conținut comercial, pentru a nu fi atacați în justiție, dar se inspiră din activitatea boților. La fel și persoanele fizice: îmbină informația oferită de chat-boți cu propriile opinii. Chiar: credeți că eu m-am folosit de ChatGPT pentru a redacta acest articol?Cât de simplu este să folosești ChatGPT?

În orice browser introdu adresa: chat.openai.com și înregistrează-te! Poți folosi o adresă de email sau un cont Google ori Microsoft. Este necesară introducerea unui număr valid de telefon pentru a verifica identitatea. Crearea contului pe site-ul OpenAI este gratuită. Citește cu mare atenție ”disclaimere-le”, mai multe, da, înainte de a discuta cu chat-boții AI. 

Fereastra instrumentului AI. Iată o detaliere a ceea ce veți vedea, cu imaginea de mai jos ca exemplu:

În stânga sus, ai opțiunea de a alege New Chat, pentru pornirea unui nou chat / o nouă discuție fără context, sau, dacă activezi butonul de ascundere / afișare a conversațiilor mai vechi din bara laterală, ChatGPT își amintește ceea ce s-a discutat într-o conversație anterioară și va răspunde cu context. Istoricul, afișat pe această bară verticală, poate fi dezactivat, sau te poate ajuta să partajezi cu alții conversațiile, ori să le ștergi.


În colțul din stânga jos a ecranului se află butonul pe care puteți da click pentru setările de Cont: pe adresa de e-mail / pe numele dvs.

 

În răspunsurile ChatGPT, sigla serviciului va apărea în partea stângă. Butoanele Copiere, Thumbs Up și Thumbs Down apar în partea dreaptă a fiecărui răspuns. A oferi feedback este necesar pentru ajustarea instrumentului AI. Dacă aveți probleme în obținerea unui răspuns în chat sau nu primiți un răspuns satisfăcător, puteți face clic pe „Regenerați răspunsul” pentru a solicita ChatGPT să încerce din nou cu un răspuns nou pentru cea mai recentă solicitare.


Fun&Learn:

Dacă tot ți-ai făcut cont, testează și tu niște întrebări distractive:

 

Care este formula Excel pentru a aduna celulele unei coloane în care nu este scris nimic?

Analizează acest cod de programare și zi-mi cum să îl repar [Paste].

Scrie o poezie despre migrene în stilul lui Bacovia.

Care este diferența între virus și bacterie?

Care este diferența dintre emoție și sentiment?

Compune un text pe care să îl las pe un post-it pe frigider copilului meu care chiulește azi din nou de la școală.

Dacă am aceste ingrediente: [listă] ce aș putea să gătesc:

Ce să pun în rucsac pentru o excursie de 3 zile în Apuseni ?