info@adds.ro
str. Crișan nr. 34, Slatina 230126, jud. Olt
Codix - ID POCU/860/3/12/142636, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Additive manufacturing (AM)
Home » Digitalizare  »  Additive manufacturing (AM)
Additive manufacturing (AM)

Additive Manufacturing (AM) cunoscut și sub numele de imprimare 3D, este o tehnologie de fabricație care construiește obiecte tridimensionale prin adăugarea succesivă de straturi subțiri de material. Acest proces diferențiază AM de metodele tradiționale de fabricație, care implică adesea eliminarea materialului prin tăiere sau prelucrare.

Iată câteva aspecte cheie ale additive manufacturing:

      Straturi succesive: Procesul AM implică construirea obiectelor prin adăugarea succesivă de straturi fine de material, de obicei sub formă de pulbere, lichid sau fir. Aceste straturi se unesc sau se solidifică pentru a forma obiectul final.

      Diverse materiale: AM poate utiliza o gamă variată de materiale, inclusiv plasticuri, metale, ceramice, beton și chiar materiale organice. Alegerea materialului depinde de aplicație și de specificațiile obiectului dorit.

      Design personalizat: AM permite crearea de obiecte personalizate și complexe care pot fi dificil de realizat cu metode tradiționale. Aceasta deschide uși pentru producția de serie mică sau chiar unică.

      Economie de material: AM minimizează pierderile de material, deoarece se utilizează doar cantitatea necesară pentru a construi obiectul, fără prea multă risipă.

      Design generativ: Cu ajutorul AM, este posibil să se folosească software specializat pentru a genera design-uri optimizate pentru performanță și greutate, ceea ce poate îmbunătăți eficiența și economia.

      Diverse aplicații: Tehnologia AM este folosită într-o serie largă de aplicații, inclusiv prototipare rapidă, producția de componente personalizate pentru industria medicală sau aerospace, producția de bijuterii, fabricarea de produse pentru consumatori și multe altele.

      Impresii 3D: Unul dintre cele mai cunoscute utilizări ale tehnologiei AM este imprimarea 3D, care permite oamenilor să creeze obiecte la scară mică, de acasă sau la birou, folosind imprimante 3D.

 

Imprimarea 3D, a început să joace un rol important și în domeniul producției de mobilier pentru birouri și magazine. Acest domeniu oferă mai multe oportunități și beneficii atunci când este integrat cu tehnologiile de imprimare 3D. Iată cum poate fi folosit AM în producția de mobilier pentru birouri și magazine:

      Personalizare: AM permite producerea de mobilier personalizat pentru clienți, în funcție de preferințele lor. Acest lucru poate include scaune de birou cu forme și dimensiuni adaptate, mobilier cu design unic sau accesorii personalizate pentru magazine.

      Prototipare rapidă: Înainte de a produce în masă mobilierul, AM poate fi folosit pentru a crea prototipuri rapide și iterări ale designului. Acest lucru ajută la evaluarea aspectului, funcționalității și ergonomiei produsului înainte de a fi fabricat în cantități mari.

      Design inovator: AM deschide uși pentru design-ul inovator al mobilei. Formele și structurile complexe pot fi realizate cu ușurință, ceea ce permite designerilor să experimenteze cu forme și stiluri noi.

      Componente personalizate: Părțile de mobilier pot fi fabricate cu precizie pentru a se potrivi cu alte componente sau pentru a îndeplini cerințele specifice ale unui proiect. Acest lucru poate facilita asamblarea și instalarea mobilierului.

      Eficiență în utilizarea materialelor: AM minimizează risipa de materiale, deoarece se utilizează doar cantitatea necesară pentru a crea obiectul, fără tăieri sau prelucrări inutile.

      Reparare și înlocuire simplificată: Dacă un obiect de mobilier se deteriorează sau se strică, AM poate fi folosit pentru a imprima piesele de înlocuire necesare, evitând astfel necesitatea de a înlocui întregul mobilier.

      Inovare în materiale: Industria AM dezvoltă în continuare materiale noi și avansate care sunt potrivite pentru producția de mobilier. Aceste materiale pot fi durabile, ușoare, rezistente la foc sau pot avea alte proprietăți specifice necesare.

      Economie de spațiu: Design-ul învățat prin AM poate duce la mobilier mai compact și eficient din punct de vedere al spațiului, ceea ce este important pentru spațiile mici de birouri sau pentru magazine.

    Economii de costuri: Pe măsură ce tehnologia AM devine mai accesibilă și eficientă, costurile de producție pentru mobilierul personalizat sau de serie mică pot fi reduse.