info@adds.ro
str. Crișan nr. 34, Slatina 230126, jud. Olt
Codix - ID POCU/860/3/12/142636, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Ghizi turistici virtuali pentru persoanele cu dizabilitati
Home » Imbunatatirea accesibilitatii  »  Ghizi turistici virtuali pentru persoanele cu dizabilitati
Ghizi turistici virtuali pentru persoanele cu dizabilitati

Ghizii virtuali pentru turism adaptat persoanelor cu dizabilități reprezintă o soluție inovatoare pentru a oferi suport și informații personalizate călătorilor cu nevoi speciale.

Implementarea ghizilor virtuali poate îmbunătăți semnificativ accesibilitatea și experiența călătorilor cu nevoi speciale si astfel, poate contribui la crearea unui mediu mai inclusiv și prietenos pentru toți turiștii, indiferent de abilitățile lor.

 

Acești ghizi virtuali pot fi implementați sub forma de aplicații mobile sau platforme online care oferă asistență virtuală în timp real si pot fi utilizați în adaptarea turismului la nevoile persoanelor cu dizabilități:

 1. Asistență în planificarea călătoriei: Ghizii virtuali pot ajuta călătorii cu dizabilități să își planifice călătoria în funcție de nevoile lor specifice. Ei pot oferi informații despre destinații accesibile, cazare adaptată, transport și activități potrivite.
 2. Recomandări personalizate: Ghizii virtuali pot crea recomandări personalizate pentru călători, ținând cont de tipul de dizabilitate, nivelul de mobilitate și alte cerințe individuale. Aceste recomandări pot include atracții turistice, restaurante și facilități adaptate.
 3. Navigare și ghidare în timp real: Ghizii virtuali pot oferi instrucțiuni de navigare în timp real pentru a ajuta călătorii să se deplaseze în destinație. Aceste instrucțiuni pot include indicarea rutelor accesibile și informații despre obstacole sau construcții în curs de desfășurare.
 4. Asistență cu limbaj de semne: Pentru persoanele cu deficiențe de auz, ghizii virtuali pot oferi asistență cu limbajul de semne, fie prin intermediul avatarilor sau prin intermediul textului și a imaginiilor animate.
 5. Interacțiune în timp real: Ghizii virtuali pot răspunde la întrebările călătorilor în timp real, oferind sfaturi și informații suplimentare pe parcursul călătoriei.
 6. Feedback și raportare: Ghizii virtuali pot solicita feedback de la călători cu privire la experiența lor și pot colecta informații despre orice probleme întâlnite. Această informație poate fi utilă pentru îmbunătățirea ulterioară a serviciilor turistice adaptate persoanelor cu dizabilități.
 7. Oferte speciale și reduceri: Ghizii virtuali pot oferi călătorilor cu dizabilități informații despre oferte speciale și reduceri pentru servicii și atracții adaptate.
 8. Acces la informații despre servicii de asistență: Ghizii virtuali pot oferi informații actualizate despre serviciile de asistență disponibile în destinație, cum ar fi serviciile de închiriere a echipamentelor medicale sau serviciile de transport adaptat.
 9. Disponibilitate non-stop: Ghizii virtuali sunt disponibili 24/7, ceea ce înseamnă că călătorii pot accesa ajutor și informații în orice moment al zilei sau al nopții.

 

ASISTENȚA VIRTUALĂ PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂȚI în vizitarea obiectivelor turistice poate fi deosebit de utilă pentru a oferi accesibilitate și experiențe de neuitat pentru toți turiștii.

 1. Hărți și ghiduri virtuale: Dezvoltarea unei aplicații mobile sau a unei platforme web care oferă hărți și ghiduri virtuale pentru obiectivele turistice. Aceasta poate include descrieri audio sau video pentru a explica istoria și caracteristicile locurilor, dar și informații despre accesibilitate și facilități pentru persoanele cu dizabilități.
 2. Recunoașterea vocii și a limbajului de semne: Asistența virtuală poate include funcționalități de recunoaștere a vocii și a limbajului de semne pentru a comunica cu persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire. Aceasta permite turiștilor să pună întrebări și să primească răspunsuri în mod interactiv.
 3. Realitate augmentată (AR) și realitate virtuală (VR): Utilizarea tehnologiilor AR și VR pentru a oferi turiștilor cu dizabilități experiențe mai interactive și captivante. De exemplu, o aplicație AR poate furniza informații suplimentare pe ecranul smartphone-ului în timp ce turiștii se plimbă prin muzee sau obiective turistice.
 4. Comunicare în timp real cu ghizi: Implementarea unei funcții de chat în aplicație sau platformă, care permite turiștilor să intre în contact cu ghizi specializați în turism adaptat persoanelor cu dizabilități. Acești ghizi pot oferi asistență în timp real și răspunsuri la întrebările turiștilor.
 5. Feedback și evaluare: Asistența virtuală poate include, de asemenea, o funcție de feedback și evaluare pentru ca turiștii cu dizabilități să poată împărtăși experiențele lor și să ofere sugestii pentru îmbunătățirea accesibilității obiectivelor turistice.
 6. Traduceri și interpretări: Pentru turiștii care nu vorbesc limba locală, asistența virtuală poate oferi servicii de traducere și interpretare pentru a facilita comunicarea cu personalul local și pentru a înțelege mai bine informațiile despre obiectivele turistice.
 7. Planificarea itinerariilor accesibile: Asistența virtuală poate ajuta turiștii să-și planifice itinerariile astfel încât să includă obiective turistice și facilități accesibile în funcție de tipul lor de dizabilitate.
 8. Accesibilitate la distanță: Pentru turiștii care nu pot vizita fizic anumite obiective turistice, asistența virtuală poate oferi tururi virtuale sau experiențe online care să ofere o perspectivă atractivă asupra locurilor.