info@adds.ro
str. Crișan nr. 34, Slatina 230126, jud. Olt
Codix - ID POCU/860/3/12/142636, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Inteligența artificiala (AI) și realitatea virtuale (VR) in turism
Home » Digitalizare  »  Inteligența artificiala (AI) și realitatea virtuale (VR) in turism
Inteligența artificiala (AI) și realitatea virtuale (VR) in turism

Integrarea inteligenței artificiale (AI) și a realității virtuale (VR) în turismul digital a adus schimbări semnificative în modul în care turiștii explorează și experimentează destinațiile turistice si contribuie la creșterea personalizării, a interactivității și a eficienței proceselor de călătorie.

Aceste tehnologii oferă oportunități noi și captivante pentru turiști și pentru industria turismului în ansamblu prin :

 

      Personalizarea experiențelor: Cu ajutorul AI, destinațiile și agențiile de turism pot oferi recomandări personalizate turiștilor în funcție de preferințele lor. AI poate analiza istoricul călătoriilor, interacțiunile online și preferințele turiștilor pentru a crea pachete turistice și sugestii de activități adaptate individual.

      Asistență virtuală: Chatbot-urile și asistenții virtuali alimentați de AI pot furniza răspunsuri rapide la întrebările turiștilor și pot oferi informații actualizate despre destinații, precum vremea, evenimentele locale și informații de călătorie. Aceasta îmbunătățește experiența utilizatorului și reduce dependența de serviciile de asistență umană.

      Realitate virtuală pentru promovarea destinațiilor: Realitatea virtuală permite turiștilor să exploreze și să se familiarizeze cu o destinație înainte de a călători efectiv acolo. Turiștii pot lua tururi virtuale ale obiectivelor turistice, pot explora hoteluri și cazare, sau pot chiar să "viziteze" locuri deosebite înainte de a le adăuga pe lista lor de călătorii.

      Tururi virtuale interactive: Tururile virtuale interactive, bazate pe VR, oferă turiștilor posibilitatea de a participa la experiențe virtuale interactive în timp real. Aceasta poate include explorarea unor locuri îndepărtate sau a unor situri arheologice, interacțiune cu ghizi virtuali și chiar participarea la activități virtuale în grup.

      Rezervări mai eficiente: AI poate optimiza procesul de rezervare, oferind căutări și comparări de prețuri rapide și eficiente pentru zboruri, cazare, închirieri auto și alte servicii de călătorie. Acest lucru face planificarea și rezervarea călătoriilor mai convenabile pentru turiști.

      Îmbunătățirea serviciilor pentru turiști: Destinațiile turistice pot utiliza tehnologia AI pentru a monitoriza feedback-ul și experiențele turiștilor în timp real. Aceasta poate ajuta la identificarea problemelor și la furnizarea de servicii mai bune pentru a satisface nevoile turiștilor.

      Realitate augmentată pentru ghidare și informare: Realitatea augmentată (AR) poate oferi turiștilor informații suplimentare despre locurile pe care le vizitează. Cu ajutorul aplicațiilor AR, turiștii pot obține traduceri de texte, detalii istorice sau alte informații utile direct pe ecranul telefonului lor mobil sau pe ochelarii de AR.

Un exemplu de proiect de turism digital ar putea fi un "Centru de Turism Virtual pentru Descoperirea Patrimoniului Cultural". Acest proiect ar avea ca scop să ofere turiștilor și pasionaților de călătorii o experiență digitală captivantă și interactivă pentru a descoperi și a explora patrimoniul cultural și istoric al unei regiuni sau țări., ar putea atrage un public larg de turiști virtuali și ar contribui la promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric al unei destinații. De asemenea, ar putea servi ca o resursă educațională valoroasă și ar oferi o alternativă atractivă pentru turiștii care doresc să exploreze și să învețe mai mult despre lumea noastră în mod digital.

Numele proiectului: Centru de Turism Virtual pentru Descoperirea Patrimoniului Cultural

Scopul proiectului: Să ofere turiștilor și pasionaților de călătorii din întreaga lume posibilitatea de a explora și învăța mai mult despre patrimoniul cultural și istoric al unei regiuni sau țări prin intermediul experiențelor digitale.

Caracteristicile proiectului:

  1. Platformă online interactivă: Proiectul ar dezvolta o platformă online interactivă care să ofere turiștilor acces la o gamă largă de resurse digitale, cum ar fi tururi virtuale, expoziții digitale, videoclipuri informative și conținut multimedia despre patrimoniul cultural al destinației.
  2. Tururi virtuale personalizate: Turiștii ar avea posibilitatea de a alege și de a experimenta tururi virtuale personalizate ale obiectivelor turistice, cum ar fi muzee, monumente istorice, situri arheologice și orașe istorice. Aceste tururi virtuale ar putea fi complet interactive, permițând utilizatorilor să exploreze în detaliu locurile și să interacționeze cu elementele din mediul virtual.
  3. Ghizi virtuali și asistență AI: O parte a experienței ar putea include ghizi virtuali alimentați de inteligență artificială (AI) care pot furniza informații și comentarii în timp real, răspunde la întrebările utilizatorilor și oferi detalii istorice și culturale despre locurile vizitate în tururile virtuale.
  4. Expoziții digitale tematice: Platforma ar putea găzdui expoziții digitale tematice care să exploreze aspecte specifice ale patrimoniului cultural, cum ar fi arta, arhitectura, gastronomia, tradițiile locale și multe altele. Aceste expoziții ar putea fi actualizate periodic pentru a păstra interesul utilizatorilor.
  5. Materiale educative: Proiectul ar putea oferi resurse educaționale, cum ar fi lecții și materiale didactice, pentru școli și instituții de învățământ care doresc să integreze învățarea despre patrimoniul cultural în curriculum.
  6. Colaborare cu instituții culturale locale: Pentru a asigura autenticitatea și relevanța conținutului, proiectul ar putea colabora cu muzee, organizații culturale și autorități locale pentru a obține acces la conținut autentic și pentru a promova destinația.