info@adds.ro
str. Crișan nr. 34, Slatina 230126, jud. Olt
Codix - ID POCU/860/3/12/142636, proiect cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Domeniul Fabricarii produselor de panificatie si patiserie
Home » Protectia mediului si a biodiversitatii  »  Domeniul Fabricarii produselor de panificatie si patiserie
Domeniul Fabricarii produselor de panificatie si patiserie

1.    Taxă pentru emisiile de carbon: Companiile din industria fabricării pâinii și a produselor de patiserie ar putea fi impuse să plătească o taxă suplimentară pentru emisiile de carbon generate în procesul de producție. Aceasta ar reflecta impactul poluării asupra mediului și ar încuraja companiile să adopte practici mai curate și mai sustenabile.

2.    Promovarea materiilor prime sustenabile: Companiile ar trebui să promoveze utilizarea materiilor prime sustenabile în producția de pâine și produse de patiserie. Aceasta ar putea include utilizarea făinii din culturi organice sau certificate, a ouălor provenite de la ferme ecologice și a altor ingrediente sustenabile.

3.    Reducerea ambalajelor de unică folosință: Companiile ar trebui să reducă utilizarea ambalajelor de unică folosință și să promoveze alternative durabile, cum ar fi ambalajele biodegradabile sau reciclabile. De asemenea, ar putea încuraja clienții să aducă propriile lor recipiente pentru a reduce deșeurile de ambalaje.

4.    Utilizarea energiei regenerabile: Companiile ar trebui să utilizeze surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară sau energia eoliană, în procesul de producție. Aceasta ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră și impactul asupra mediului.

5.    Gestionarea adecvată a deșeurilor: Companiile ar trebui să implementeze politici și practici de gestionare adecvată a deșeurilor generate în procesul de fabricație. Aceasta ar include reciclarea și compostarea deșeurilor alimentare și reducerea cantității de deșeuri produse prin optimizarea proceselor de producție.

6.    Utilizarea de echipamente și tehnologii eficiente energetic: Companiile ar trebui să investească în echipamente și tehnologii eficiente energetic pentru a reduce consumul de energie în procesul de producție. Acest lucru poate include utilizarea de cuptoare și utilaje cu consum redus de energie sau sisteme de iluminare eficiente.

7.    Promovarea agriculturii durabile: Companiile ar trebui să promoveze colaborarea cu ferme și producători locali care adoptă practici de agricultură durabilă. Aceasta ar contribui la reducerea impactului asupra mediului și la promovarea produselor locale și de înaltă calitate.

8.    Compensarea emisiilor de carbon: Companiile ar putea implementa programe de compensare a emisiilor de carbon generate în procesul de fabricație a pâinii și a produselor de patiserie. Acest lucru ar putea implica achiziționarea de credite de carbon sau investiții în proiecte de reducere a emisiilor pentru a compensa impactul asupra mediului.

9.    Utilizarea de ingrediente organice și naturale: Companiile ar trebui să utilizeze ingrediente organice și naturale în producția de pâine și produse de patiserie. Aceasta ar promova sănătatea consumatorilor și ar contribui la protejarea mediului prin evitarea utilizării pesticidelor și substanțelor chimice sintetice.

10. Educație și conștientizare a consumatorilor: Companiile ar trebui să ofere educație și conștientizare consumatorilor cu privire la importanța alegerilor sustenabile în ceea ce privește pâinea și produsele de patiserie. Acest lucru ar putea include informații despre ingredientele utilizate, metodele de producție și impactul asupra mediului.

11. Colaborarea cu furnizorii pentru lanțuri de aprovizionare sustenabile: Companiile ar trebui să colaboreze cu furnizorii lor pentru a dezvolta lanțuri de aprovizionare sustenabile. Aceasta ar implica verificarea și selectarea furnizorilor care adoptă practici de producție și logistice responsabile din punct de vedere ecologic.

12. Promovarea alimentației sănătoase și echilibrate: Companiile ar trebui să promoveze alimentația sănătoasă și echilibrată prin crearea de produse de patiserie cu conținut redus de zahăr, grăsimi și aditivi artificiali. Aceasta ar contribui la bunăstarea consumatorilor și la reducerea impactului asupra mediului prin evitarea utilizării excesive de ingrediente nesănătoase.

13. Implementarea unor standarde de siguranță alimentară și calitate: Companiile ar trebui să respecte și să implementeze standarde ridicate de siguranță alimentară și calitate în procesul de fabricație a pâinii și a produselor de patiserie. Aceasta ar asigura respectarea bunăstării consumatorilor și reducerea riscurilor asupra sănătății și mediului.

14. Promovarea comerțului local: Companiile ar trebui să promoveze comerțul local și să sprijine producătorii și furnizorii locali în procesul de achiziție a ingredientelor și materiilor prime. Aceasta ar reduce impactul asupra mediului asociat transportului de lungă distanță și ar susține economia locală.

Participarea la proiecte de responsabilitate socială și mediu: Companiile ar trebui să se implice în proiecte și inițiative de responsabilitate socială și mediu, cum ar fi donații către organizații de protecție a mediului sau participarea la programe de voluntariat în comunități locale.